Video right

 

 

 

 

Intervjuji

Katja Fain: Po maminih stopinjah

Moj dolgoročni cilj je, da bi osvojila kolajne na Evropskih in Svetovnih prvenstvih ter tudi na olimpijskih igrah

Preberite več ...

Maruša Mišmaš: Ko se odločiš, te nič ne ustavi

To je vodilo vrhunske mlade perspektivne atletinje Maruše Mišmaš, državne rekorderke v disciplini 3.000 m v teku čez zapreke in Hervisove ambasadorke. Pravzaprav gre za neusmiljeno dejstvo, ki na neprizanesljiv način predstavi resnico, obenem pa ohrabri vsakogar, ki ima sanje in voljo, da hodi po poti k cilju. Ne - ni lahke poti do velike zmage, ni bližnjic; je pa trda pot, ki je posledica tvoje odločitve.

Preberite več ...

Slavko Vinčič: Messi in Ronaldo brez privilegijev

Messi in Ronaldo brez privilegijev

 Z najuspešnejšim mariborskim sodnikom smo se pogovarjali o poklicu, ki je privilegij, a hkrati tudi precej nehvaležno opravilo

Preberite več ...
09 marec 2017

Ragbi je izrazito ekipni šport

Smo zelo zagnano amatersko športno društvo, ki se ukvarjamo s tekmovalnim ragbijem, z njegovo promocijo, ter vzgojo mladincev.  Skoraj vsak Mariborčan že ve, da v športnem parku na Taboru domujejo tudi igralci ragbija. Na vprašanja kako so organizirani, kje tekmujejo in kakšne uspehe beležijo, pa bi znal odgovoriti le malokdo. Zato smo za rokav pocukali kapetana mariborskih ragbijistov, Luko Medveda, ki nam je odgovoril na ta ter številna druga vprašanja. 

Od kdaj deluje Rugby klub Maribor, v kateri ligi igra ter njegovi dosežki?

Smo zelo zagnano amatersko športno društvo, ki se ukvarjamo s tekmovalnim ragbijem ter njegovo promocijo ter vzgojo mladincev. Resno delujemo od leta 2011, ko smo formirali moško člansko ekipo ter pričeli tekmovati v 2. avstrijski ligi. Do 2015 smo se prebijali iz leta v leto, tako v tekmovalnem, kot v finančnem ter kadrovskem smislu, nato pa smo doživeli preporod. Osvojili smo 2. avstrijsko ligo, napredovali v Alpine Rugby Premiership (1. avstrijska liga, najmočnejše tekmovanje v naši regiji), kjer smo se v krstni sezoni prebili v play off ter nato osvojili končno 4. mesto. Nastopamo tudi v Slovenskem državnem pokalu v olimpijski disciplini Rugby 7's, kjer smo v letu 2016 osvojili 3. mesto.

V čem se ragbi razlikuje od drugih športov?

Ragbi je izrazito vsestranski ekipni šport, kjer se najde prostor prav za vsakogar, saj ragbi pozna kar petnajst različnih pozicij in vsaka zahteva drugačne fizične atribute. Potrebujemo majhne in velike, lahke in težke igralce. Na splošno pa moderna igra stremi k temu, da je igralec čim hitrejši, čim močnejši, ter čim težji. Zato veliko časa posvetimo fizični pripravi. Od ostalih športov pa se razlikuje predvsem po svoji unikatni kulturi. Smo kot velika globalna družina, kjer sta druženje ter tovarištvo izjemno pomembna. Igralec ragbija ni pravzaprav nikoli sam, četudi se preseli na drug konec sveta. Samo najbližji klub poišče in že ima novo družino. Drugače šport slovi kot izjemno grob, vendar se vsa grobost konča na igrišču, po tekmi smo vsi prijatelji. Igralci izjemno spoštujejo tudi sodnika, s katerim lahko med tekmo komunicira le kapetan. 

Kako potekajo treningi?

Treningi med tekmovalno sezono potekajo trikrat tedensko. Vsak trening je zelo razgiban. Pokriva kondicijo, tehniko, taktiko, navsezadnje pa tudi psihično pripravo na igro. Intenzivnost pa prilagajamo bližini tekme. 

Kako potekajo treningi zdaj, ko je zima?

Med zimskim premorom, ki traja od decembra do marca, ne počivamo, temveč treniramo s polno paro, le da je poudarek na fizični pripravi. Treningi potekajo dvakrat tedensko v športnem centru The.Gym na Valvasorjevi, pod budnim očesom našega kondicijskega trenerja Marcka Gorana Lorencina. 

Kdaj se začnejo tekme? Kje bodo potekale tekme?

Pripravljalne tekme se pričnejo v marcu, tekmovalna sezona pa se prične aprila. Tako zunanji treningi kot tekme bodo potekale v Športnem parku Tabor.

Kakšni so vaši cilji za naslednjo sezono?

Naš cilj je konkurenčno nastopanje v ligi ter boj za prva tri mesta. Visok cilj pa nam je tudi vzpostavitev tekmovalnega mladinskega pogona. Imamo že lepo število mladincev (med 12 in 17 letom), vendar nam jih še nekaj manjka, da bi lahko samostojno tekmovali. Trenutno pridobivajo tekmovalne izkušnje, kot posojeni igralci Ragbi klubu Ljubljana, kjer so cenjeni del kolektiva. 

Kaj kot kapetan pričakuješ od igralcev?

Od vseh članov se pričakuje primeren odnos do kluba, torej: prisotnost na treningih, tekmah ter seveda tudi na družabnih dogodkih, kolikor jim le zasebno življenje to dopušča. Kljub temu, da se zavedamo, da smo amaterski klub, se trudimo delovati karseda profesionalno. 

Kdo se vam lahko pridruži in kako?

Igralcev ni nikoli preveč, dobrodošli prav vsi, ki si želijo nov izziv, spoznati nove ljudi, videti nove kraje ter ob tem izboljšati svojo kondicijo. Naš starostni razpon je ogromen, najmlajši igralec šteje 12, najstarejši pa 46 let. 

 

Izjave:

Alen Pavlec: 

"Že od nekdaj sem si želel igrati ekipni šport. Tako sem povsem naključno prišel na trening ragbija, kjer se je našlo mesto v ekipi tudi zame, ki sem sicer takrat prišel kot 'upokojeni' plesalec standardnih in latinskoameriških plesov. Najlepši dokaz, da obstaja igralna pozicija za vsakogar, ki se želi preizkusiti v tem športu. Takoj po prvem treningu sem vedel, da je ragbi točno to, kar sem iskal: močen ekipni duh in borba na igrišču, kjer se odvisnost od soigralcev pokaže v dobesednem pomenu besede."

Miloš Stevanović:

 

"Za ragbi sem izvedel po objavi oglasa na facebooku. Če sem čisto iskren, sem bil od nekdaj navdušen nad ameriškim nogometom. Zdelo se mi je, da imam vse potrebne karakteristike za ta šport, saj sem hiter, eksploziven in dovolj močan. Potem sem zasledil še oglas za Rugby klub Maribor, in sicer, da iščejo nove člane. Beseda je dala besedo in že sem sedel na tribuni športnega parka in gledal trening. V naslednjem koraku sem bil del ekipe. Ragbi kot šport me je očaral s svojo ultimativnostjo. Za ta šport potrebuješ tako glavo kot telo. Precej je pravil, različnih pozicij in taktik. Dobro moraš biti fizično pripravljen, namreč odigrati 80 minut na igrišču, kolikor se da aktivno, ni lahko. Ragbi, kot institucija, pa me je pritegnil predvsem zaradi vrednot, ki jih ta šport predstavlja. Spoštovanje, prijateljstvo, pomoč drugim, sprejemanje drugačnih, spoštovanje do sodnika, ki mu v nobenem drugem športu ne namenjajo toliko pozornosti. V glavnem, odlično izhodišče za razvoj mladostnikov in utrjevanje osnovnih človeških vrednot zrelih kadrov."

Kontaktirate jih lahko preko facebook strani Rugby klub Maribor ali pa preko 

emaila: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.